Påklædning og tips

Påklædning og tips

Når man er på tur om vinteren er det en stor fordel at bruge flerlags-princippet.

Det vil sige at man har mange tynde lag på, så man nemt og hurtigt kan regulere varmen. Det der giver varmen er den luft der står stille omkring en, så jo mere luft der er under det yderste lag, jo varmere. Det der gør en kold er vind der kommer igennem lagene eller vand (sved) der fanges i de inderste lag. Derfor skal de inderste lag enten være svedtransporterende (skiundertøj, polyester mm) eller også varme selvom de er fugtige (uld).

Beklædning:

Tag et tyndt lag på inderst, enten uld eller kunststof (skiundertøj), IKKE bomuld da det bliver ekstremt koldt når det er vådt. Kan man ikke tåle uld, kan man med fordel kombinere, så man har noget tyndt skiundertøj under og så tager uld uden over.

Næste lag er enten en tynd eller lidt tykkere fleece, afhængig af hvor varmt man har det. Det er dette lag man regulere varmen i. Igen skal det helst ikke være bomuld.

Det sidste lag er den yderste skal, som skal holde vind (og evt. nedbør ude). Det er en fordel hvis det kan ånde. Laget behøver faktisk ikke være særligt tykt, løbejakker eller lign. kan sagtens bruges hvis der ikke er lovet nedbør. Det vigtigst er at det er så vindtæt som muligt - test det evt. ved at prøve at puste igennem det. Bukserne skal også være vindtætte, man kan evt. tage et par tynde løbetights under, som mellem lag eller i stedet for de lange underbukser.

 

Imellem posterne eller hvis man har det varmt er det vigtigt at lukke varmen ud, så man ikke sveder for meget. Her kan man regulere varmen ved at lette på låget (tage hue/hætte af), åbne ved håndleddene og endelig tage det mellemst lag af.

Når man sidder stille på en post, kan man med fordel have en tyk fleecetrøje i tasken, som man tager på, så man ikke bliver helt kold. Den skal gerne være så stor at man tager den ud over det hele (eller det yderste lag skal være så stort at man kan have den inden under).

Efter posten kan man starte ud med at gå et kort stykke indtil alle har fået varmen og så tage de ekstra trøjer af.

Når det er koldt mister man rigtig meget varme fra hovedet, så en hue er et must. Helst en der er vindtæt.

 

Til fingerne kan man evt. have et tyndt par handsker til posten og et par vanter til at have på imellem, hvis man nemt får kolde fingere. Man kan evt. have et par tørre med.

Fødderne bliver også nemt kolde, så her er det vigtigt med et par gode uldstrømper (igen INGEN bomuld). Husk der skal være plads i støvlerne til at man kan bevæge tæerne. Hvis man får stoppet for meget der ned, blilver tæerne kolde. Er der plads kan man ligge en filtsål i - det hjælper gevaldigt. Tag gerne et par ekstra strømper med, så kan mans skifte undervejs.

 

Drikke

Tag noget varmt vand/saftevand med i en thermokande. Det behøver ikke være kogende.

Spise

Smør en god madpakke, noget der er nemt at spise. F.eks. nogle små flutes, med forskelligt pålæg. Det kan man gøre sammen i patruljen. Noget chokolade eller slik er også godt. Det er svært at holde en hel nat kørende på red bull og lignende. De fleste højenergibare virker bedst hvis man kan drikke en større mængde vand ved siden af.

Gamle underlag

Tag et par gamler underlag med i patruljen. de er gode at sidde og stå på. Samtidig kan de være med til at holdestyr på værktøj og andre stumper. Husk at tage nogle gamle da I jo kunne komme til at spilde farve eller ved et uheld skære i dem.

En poncho

Kan være god at have med, dels til at man ligger ting på den eller også til at kunne sidde under, hvis det nu regner eller for at lave læ. En per patrulje er rigeligt.

Førstehjælpsgrej

Plastre og andet er en selvfølge. Derimod kan man med fordel have et redningstæppe i lommen. Husk, skulle man få brug for tæppet skal den gule side ud (den er nemmest at se).

Pandelampe

Når der er så meget sne som nu, er det faktisk forbavsende nemt at finde rundt uden ret meget lys. Men lidt skal man jo bruge. Her er det vigtigt at man har ekstra batterier med og evt. pære. Imellem poster hvor man nemt kan se, kan man jo enten slukke eller kun bruge enkle af patruljens pandelamper. Husk at holde batterierne varme, så ind under jakken når I ikke bruger lampen. Ekstra batterierne skal også holdes varme!

Gaiters, østerdalsskokker mm.

Kært barn mange navne - men kort sagt en "overstræksstrømpe" der forhindre fugt og sne i at komme ned i støvler.